Ανόρθωση Στήθους


Συχνές Ερωτήσεις

Από ποια ηλικία μπορώ να προχωρήσω στην επέμβαση ανόρθωσης στήθους;
Η κατάλληλη ηλικία είναι μετά τα 18, όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των μαστών.
Χρειάζεται προετοιμασία πριν την επέμβαση ανόρθωσης στήθους;
Πριν την επέμβαση ανόρθωσης στήθους, προηγείται μαστογραφία και υπέρηχος, ανάλογα με την ηλικία, για να εξαλειφθεί οποιαδήποτε πιθανότητα βλαβών (όπως υφέρπων καρκίνος του μαστού) και να διερευνηθεί η σύσταση των μαστών.
Τι πρέπει να κάνω πριν υποβληθώ στην επέμβαση ανόρθωσης στήθους;
Θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη φαρμάκων, όπως ασπιρίνης, τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.
Καπνίζω. Μπορώ να υποβληθώ στην επέμβαση ανόρθωσης στήθους;
Μπορείτε, αρκεί να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον κάποιες εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση καθώς διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης της επούλωσης των τομών.
Είναι επώδυνη η επέμβαση ανόρθωσης στήθους;
Όχι, ο πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Ενδεχομένως να νιώσετε λίγο δυσάρεστα τις 2-3 πρώτες ημέρες, αλλά αυτό είναι κάτι συνηθισμένο και αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.
Θα έχω την αίσθηση του στήθους μου μετά την επέμβαση;
Μετά την επέμβαση θα υπάρξει ένα μικρό μούδιασμα στην περιοχή των θηλών και στο δέρμα του στήθους σας, αποτέλεσμα του μετεγχειρητικού οιδήματος. Ωστόσο, το μούδιασμα θα υποχωρήσει περίπου σε 6 εβδομάδες οπότε και επανέρχεται η αίσθηση του στήθους σας.
Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα μιας επιτυχημένης ανόρθωσης στήθους συνήθως έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, παράγοντες όπως εγκυμοσύνη, απότομη αυξομείωση βάρους, γήρανση μπορεί να επηρεάσουν μέρος του αποτελέσματος.
Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;
Θα χρειαστεί να περάσει μια περίοδος επούλωσης διάρκειας 30 ημερών. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται ορατά σταδιακά μέσα σε ένα διάστημα 2-3 μηνών οπότε και θα έχει υποχωρήσει το οίδημα. Τα τελικά αποτελέσματα γίνονται πλήρως ορατά μετά το πέρας 6 μηνών.
Πώς θα είναι το στήθος μου μετά την ανόρθωση;
Στην αρχή θα είναι λίγο πρησμένο με μερικούς μώλωπες οι οποίοι σταδιακά θα υποχωρήσουν. Το στήθος αρχίζει και παρουσιάζει βελτίωση οπτικά και αισθητικά μετά τον πρώτο μήνα.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθούν οι ουλές;
Οι ουλές που δημιουργούνται κατά την επέμβαση ανόρθωσης στήθους είναι αμελητέες και ελαχιστοποιούνται μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Οι ουλές παραμένουν στο στήθος, ωστόσο είναι ελάχιστα αντιληπτές καθώς φέρουν τη μορφή μια μικρής ραγάδας.
Μπορώ να υποβληθώ στην επέμβαση ανόρθωσης στήθους ενώ έχω περίοδο;
Καλύτερα όχι, καθώς θα έχετε αυξημένη αιμοραγικότητα με αποτέλεσμα ο οργανισμός σας να είναι αδύναμος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της περιόδου, το στήθος μιας γυναίκας είναι πρησμένο και πιθανόν αυτό να λειτουργήσει παραπλανητικά για το γιατρό.
Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;
Θα χρειαστεί να παραμείνει δεμένο το στήθος σας για 24 ώρες με επίδεσμο ή ακόμα και 1 μέρα. Την επόμενη μέρα, οι επίδεσμοι αφαιρούνται και συνίσταται η χρήση αθλητικού στηθόδεσμου για 30 μέρες ώστε να ελαχιστοποιηθεί η διόγκωση και να υπάρχει ένα είδος «στήριξης» του στήθους καθώς αυτό επουλώνεται.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Η ανόρθωση στήθους δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, εξαρτάται όμως από το είδος της εργασίας που εκτελείτε. Εάν η εργασία σας είναι δουλειά γραφείου τότε ο εκτιμώμενος χρόνος αποθεραπείας είναι 3-7 ημέρες. Εάν πρόκειται για χειρωνακτική εργασία τότε ο χρόνος επιστροφής επιμηκύνεται στις 1-2 εβδομάδες.
Μετά από πόσο καιρό μπορώ να κάνω γυμναστική;
Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση πιθανόν να έχετε μια δυσκολία στο να κινείτε έντονα τα χέρια σας, κατάσταση η οποία θα είναι προσωρινή και θα βελτιωθεί σύντομα. Η επιστροφή στην σωματική άσκηση και το γυμναστήριο συνίσταται μετά τις 4 εβδομάδες.
Μετά από πόσο καιρό μπορώ να επανέλθω στη σεξουαλική δραστηριότητα;
Το στήθος σας τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση θα παρουσιάζει ένα ελαφρύ οίδημα. Η επιστροφή στη σεξουαλική δραστηριότητα συνίσταται μετά από 10 ημέρες.
Μετά από πόσο καιρό μπορώ να οδηγήσω;
Η επιστροφή στην οδήγηση συνίσταται μετά από 6 ημέρες.
Μπορώ να θηλάσω μετά από την επέμβαση ανόρθωσης στήθους;
Φυσικά. Η ανόρθωση στήθους δεν επηρεάζει το θηλασμό εφόσον οι γαλακτοφόροι αδένες μένουν ανέπαφοι, δηλαδή δεν επηρεάζονται από την επέμβαση. Η θηλή μετά από την ανόρθωση εξακολουθεί να παραμένει λειτουργική και δεν χάνει την αισθητικότητά της.
Μετά την εγκυμοσύνη χαλάρωσε το στήθος μου και έχασε τον όγκο του. Μπορώ να κάνω ανόρθωση στήθους;
Ναι. Η εγκυμοσύνη είναι βασική αιτία πτώσης των μαστών, απώλειας όγκου και σφριγηλότητας του στήθους. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το στήθος αυξάνεται. Μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, μειώνεται το μέγεθος και ο όγκος του στήθους εξαιτίας της απώλειας κιλών. Το δέρμα όμως χαλαρώνει και υπάρχει πτώση μαστών. Η ανόρθωση στήθους αποτελεί μια ασφαλή και ανώδυνη λύση για την επαναφορά του στήθους στην πρότερη φυσική του κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη.
Πότε μια επέμβαση ανόρθωσης στήθους είναι επιτυχημένη;
Στόχος της επέμβασης είναι η ανόρθωση του μαστού και της θηλής στη φυσιολογική θέση και να διαμορφωθεί ο αδένας έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί σε μια καινούρια θέση. Μια ανόρθωση στήθους με ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα προκύπτει όταν α) το αποτέλεσμα είναι τόσο φυσικό που με δυσκολία γίνεται αντιληπτό ότι έχει γίνει επέμβαση και β) όταν οι αποστάσεις μεταξύ των θηλών και της αρχής του στέρνου και η απόσταση ανάμεσα στις θηλές είναι ίσες.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυξητικής στήθους και ανόρθωσης στήθους;
Δεν θα πρέπει να συγχέονται οι δυο επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά, όπως μετά από εγκυμοσύνη όταν υπάρχει πτώση του μαστού αλλά και απώλεια του όγκου του.
Πως καταλαβαίνω ότι χρειάζομαι ανόρθωση στήθους;
Το καταλαβαίνετε όταν, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των μαστών (είστε πάνω από 18 χρονών) και έχετε καλή κατάσταση υγείας:
  • Έχετε ασύμμετρο στήθος
  • Έχετε απώλεια όγκου
  • Έχετε χαλάρωση
  • Έχετε πεσμένο στήθος
  • Το στήθος σας έχει χάσει τη σφριγηλότητά του
  • Το στήθος σας έχει μικρύνει μετά το θηλασμό
  • Είστε ευχαριστημένη με το μέγεθος των μαστών σας αλλά σας προβληματίζει η πτώση τους
  • Η θηλή δείχνει προς τα κάτω ή/και βρίσκεται κάτω από την πτυχή του στήθους
Loading...