Κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα, αν και δεν είναι παθολογική κατάσταση, είναι μια αιτία ανησυχίας για πολλούς αν λάβουμε υπόψη ότι αφορά περίπου το 85-90% των γυναικών και πολύ λίγους άνδρες. Συνεπώς, προληπτικά ή μετά από θεραπεία, για να αποτραπεί ο σχηματισμός κυτταρίτιδας, οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν κάποιες συμβουλές και τεχνάσματα σχετικά με τη διατροφή τους.

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) αποτελεί βασικό συστατικό οποιασδήποτε διατροφής κατά της κυτταρίτιδας. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και βοηθά στην ενίσχυση και την επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας νατρίου και καλίου, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση τοξινών που μπορούν να επιδεινώσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Η βιταμίνη Β6 μπορεί να δράσει ως φυσικό διουρητικό, εξαλείφοντας έτσι την υπερβολική ποσότητα νερού και το φούσκωμα που κάνουν την κυτταρίτιδα πιο ορατή. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη σωστή απορρόφηση του ψευδαργύρου - ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο που απαιτείται, μεταξύ άλλων, για τον σχηματισμό κολλαγόνου. Μεταξύ άλλων, υπάρχει στο γάλα, το κρέας, τα ψάρια, το καλαμπόκι, τα δαμάσκηνα, τους ξηρούς καρπούς, τις γλυκοπατάτες, τη σόγια και τις μπανάνες.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, παρούσα σε μερικά τρόφιμα όπως το συκώτι, οι κρόκοι αυγών, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι πληρούν τις ανάγκες τους σε βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένη συσσώρευση λίπους και παχυσαρκία, γεγονός που εμφανίζεται κυρίως τον χειμώνα με χαμηλά επίπεδα ηλιακού φωτός.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι αναμφίβολα μία από τις απαραίτητες βιταμίνες στη μάχη ενάντια στην κυτταρίτιδα. Η έρευνα έχει δείξει μια άμεση σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης C στο αίμα και της αύξησης της συσσώρευσης λίπους. Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή καρνιτίνης, μιας ένωσης που ενθαρρύνει το σώμα να μετατρέψει το λίπος σε ενέργεια αντί να το αποθηκεύει στο σώμα.

Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο

Το ιχνοστοιχείο σελήνιο, που υπάρχει στα καρύδια Βραζιλίας, τα μανιτάρια, τον βακαλάο, τις γαρίδες, βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη του σεληνίου, να συνδυάζετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, καθώς το σελήνιο αυξάνει την δράση αυτής της αντιοξειδωτικής βιταμίνης, που επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων.

Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο

Το κάλιο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τη μείωση της κατακράτησης νερού και την αποβολή των τοξινών που μπορεί να συμβάλλουν στην κυτταρίτιδα. Το κάλιο βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφών, κυρίως σε λαχανικά με ρίζες και στα φασόλια.

Λιγότερο αλάτι

Η υπερβολή σε αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, επιδεινώνοντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Εάν αισθάνεστε ότι το φαγητό στερείται γεύσης, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά και βότανα αντί για περισσότερο αλάτι. Μη ξεχνάτε επίσης ότι αλάτι υπάρχει στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κονσερβοποιημένα λαχανικά, τα δημητριακά και τα κατεψυγμένα γεύματα.

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ο οποίος ελέγχει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα καταναλώνει ενέργεια σε κατάσταση ηρεμίας). Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε βραδεία δραστηριότητα του θυρεοειδούς η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση βάρους ή να εμποδίσει την απώλεια βάρους. Επιπλέον, το ιώδιο θεωρείται χρήσιμο για την αποστράγγιση τοξινών όπως τα βαρέα μέταλλα. Πλούσια σε ιώδιο τρόφιμα είναι τα φύκια, τα ψάρια, το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά και οι φράουλες.


Ζητήστε σήμερα ραντεβού εκτίμησης χωρίς χρέωση!

Όροι Χρήσης του Website

Loading...