Γυναικομαστία

Αντιμετώπιση με μόνιμα αποτελέσματα, χωρίς ουλές

Η γυναικομαστία είναι μια κοινή πάθηση μεταξύ των ανδρών που χαρακτηρίζεται από θηλυκοποίηση του ανδρικού στήθους λόγω διόγκωσης του μαστικού αδένα. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία ανεξάρτητα από το βάρος του σώματος. Όταν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συνήθως υποχωρεί μέσα σε διάστημα 2-3 ετών. Για τον λόγο αυτό, η γυναικομαστία πρέπει να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με την ενηλικίωση.
Η γυναικομαστία διακρίνεται σε πραγματική και ψευδή. Στην πρώτη περίπτωση αφορά την υπερτροφία του μαστικού αδένα, ενώ στη δεύτερη την συσσώρευση περίσσιου λίπους στην περιοχή του στήθους. Για παράδειγμα, οι παχύσαρκοι άνδρες επειδή έχουν λιπώδη ιστό σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μαστών, εμφανίζουν διόγκωση του στήθους τους αλλά αυτό μπορεί να είναι ψευδή γυναικομαστία.
περισσότερα

Οι λόγοι που προκαλούν τη γυναικομαστία

Οι άνδρες, εκτός από τεστοστερόνη, έχουν στον οργανισμό τους και χαμηλά επίπεδα γυναικείων οιστρογόνων που ελέγχουν την ανάπτυξη του μαστικού ιστού. Όταν υπάρχει έλλειψη ισορροπίας στα επίπεδα των δύο αυτών ορμονών, με σχετικά υψηλότερα τα επίπεδα των οιστρογόνων, τότε αυξάνεται ο μαστικός ιστός.
Η γυναικομαστία μπορεί επίσης να προκληθεί από γενετικές δυσλειτουργίες, χρόνιες ασθένειες (ιδιαίτερα από νεφρική και ηπατική νόσο) ή από λήψη ορισμένων φαρμάκων. Οι άνδρες που λαμβάνουν αναβολικά για αθλητικές επιδόσεις ή για την ενδυνάμωση περιοχών του σώματος συχνά αναπτύσσουν γυναικομαστία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γυναικομαστία είναι αποτέλεσμα διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνου στους όρχεις και καρκίνου του προστάτη.

Νέες επεμβατικές τεχνικές με τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα

Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Η παρακολούθηση από χειρουργό είναι αναγκαία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην εφηβεία, η γυναικομαστία υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.
Η διάγνωση γίνεται από τον κοσμητικό χειρουργό με κλινική εξέταση, μελέτη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή, υπέρηχο και ορμονικό έλεγχο. Η επέμβαση διαρκεί περίπου δύο ώρες και εκτελείται με γενική αναισθησία ή μέθη. Ανάλογα με την αιτία και το στάδιο της γυναικομαστίας, ο κοσμητικός χειρουργός εφαρμόζει τις παρακάτω τεχνικές για τη θεραπεία της γυναικομαστίας:

 • Την ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη VASERlipo λιποαναρρόφηση για την απομάκρυνση της περίσσειας ποσότητας λίπους. Αρχικά, οι υπέρηχοι του συστήματος VASER διασπούν με ακρίβεια το στοχευόμενο λίπος χωρίς να επηρεάσουν στο παραμικρό τον συνδετικό ιστό, τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής. Στη συνέχεια, με την τεχνική λιποαναρρόφησης απομακρύνεται με ασφάλεια το επίμονο λίπος από την περιοχή του στήθους.
 • Την τεχνική της εκτομής για την αφαίρεση του υπερβολικού μαστικού αδένα η οποία γίνεται με μικρές τομές στην περιοχή της θηλαίας άλω.
 • Συνδυασμό και των δύο τεχνικών, VASERlipo λιποαναρρόφηση και εκτομή, στην περίπτωση που υπάρχει και περίσσεια ποσότητας λίπους αλλά και πλεονάζον ιστός.
Οι νέες επεμβατικές τεχνικές δίνουν τη δυνατότητα στον εξειδικευμένο χειρουργό να αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις της γυναικομαστίας αποτελεσματικά, με μικρές, ανεπαίσθητες τομές, χωρίς σημάδια και ουλές.


Συμβουλές Διατροφής


Συχνές Ερωτήσεις

Πώς θα ξέρω αν είμαι κατάλληλος υποψήφιος για επέμβαση γυναικομαστίας;
Αρχικά θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν:
- Αισθάνεστε σωματική ενόχληση με το μέγεθος ή με την εμφάνιση του στήθους σας και η ανάπτυξη του στήθους σας έχει σταθεροποιηθεί ή έχετε περάσει την εφηβεία σας.
- Η διόγκωση του στήθους σας παραμένει παρόλο που ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής ή/και άσκησης και δεν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κοσμητικό χειρούργο που έχει εμπειρία σε αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης.
Μήπως είμαι πολύ νέος για να κάνω επέμβαση γυναικομαστίας;
Σε γενικές γραμμές, αν είστε κάτω των 18, θα πρέπει να περιμένετε την ενηλικίωση σας, εκτός αν ανήκετε στις περιπτώσεις όπου πρέπει να μεριμνήσετε νωρίτερα για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας (π.χ. κληρονομικότητα). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κοσμητικό χειρουργό.
Η θεραπεία έχει μόνιμο αποτέλεσμα;
Ναι. Με τη θεραπεία CoolSculpting® μειώνεται οριστικά ο αριθμός των λιποκυττάρων στην περιοχή της θεραπείας κατά 25-40%. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη θεραπεία θα υπάρχουν λιγότερα λιποκύτταρα στην περιοχή και επομένως δεν θα μπορεί να συσσωρευθεί δυσανάλογα περισσότερο λίπος στο συγκεκριμένο σημείο όπως συνέβαινε προ θεραπείας. Αν πάρετε βάρος στο μέλλον, αυτό πλέον θα κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα σε όλο το σώμα.
Θα πονάω μετά την επέμβαση;
Συνήθως ο πόνος είναι ελάχιστος, που αντιμετωπίζεται με παυσίπονα.
Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;
Πριν από την επέμβαση, θα πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά όλους τους προβληματισμούς σας με το χειρουργό και να βεβαιωθείτε ότι τα έχετε όλα κατανοήσει, διατηρώντας παράλληλα τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές. Ο έμπειρος χειρουργός θα σας βοηθήσει από κάθε άποψη.
Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;
Πριν από την επέμβαση, θα πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά όλους τους προβληματισμούς σας με το χειρουργό και να βεβαιωθείτε ότι τα έχετε όλα κατανοήσει, διατηρώντας παράλληλα τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές. Ο έμπειρος χειρουργός θα σας βοηθήσει από κάθε άποψη.
Πόσο χρόνο θα πρέπει να απουσιάσω από την εργασία μου;
Εξαρτάται από το είδος της εργασίας που κάνετε και από το είδος της περίπτωσής σας. Συνήθως απαιτείται αποχή από την εργασία τουλάχιστον για 3 ημέρες και ο χρόνος επούλωσης ποικίλει για κάθε άτομο.
Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;
Ναι, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα είτε πρόκειται για πραγματική γυναικομαστία είτε για ψευδή.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της γυναικομαστίας και της ψευδο-γυναικομαστίας;
Η γυναικομαστία χαρακτηρίζεται από:
 • Υπερβολική ανάπτυξη μαστικού ιστού.
 • Σταθερό και ανομοιόμορφο μαστικό ιστό που μερικές φορές προκαλεί πόνο με την αφή.
 • Ύπαρξη σβώλων κάτω από τη θηλή που μπορεί να επεκταθούν έξω από τα όρια της θηλέας άλω και που εξαρτάται από το μέγεθος του ιστού στην περιοχή.
 • Η γυναικομαστία αφαιρείται χειρουργικά.
Η ψευδο-γυναικοσμία χαρακτηρίζεται από:
 • Διόγκωση στήθους λόγω υπερβολικού λιπώδους ιστού.
 • Συσσωρευμένο λίπος στο στήθος που είναι μαλακό και δεν πονάει με την αφή.
 • Ύπαρξη μαλακών σβώλων κάτω από το στήθος.
 • Εμφανίζεται κυρίως στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες.
Έχω αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εάν έχω γυναικομαστία;
Η γυναικομαστία είναι συνήθως μια καλοήθης πάθηση. Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι σπάνιος και συμβαίνει μόνο στο 1% των περιπτώσεων. Ωστόσο, η γυναικομαστία μπορεί να παρουσιαστεί ως σύμπτωμα ορισμένων νεοπλασιών (όρχεων – προστάτη) ή ασθενειών, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Ένιωθα άβολα για πολλά χρόνια και τώρα μπορώ επιτέλους να αισθάνομαι άνετα με το σώμα μου, έχοντας απαλλαγεί από τη γυναικομαστία.

Νίκος Δ.

επικοινωνια

Επιθυμώ να λάβω περισσότερες πληροφορίες
Loading...