Ασύμμετροι μαστοί. Είναι αδέλφια, όχι όμως δίδυμα.

Ασύμμετροι μαστοί
Όταν η συμμετρία αναφέρεται στο μέγεθος των μαστών, αποτελεί μύθο. Όλα τα στήθη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι συμμετρικά, παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, της εγκυμοσύνης και της εμμήνου ρύσεως. Σε γενικές γραμμές, είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να έχει μαστούς με διαφορετικό μέγεθος. Άλλωστε, ασυμμετρία μπορεί να εντοπίζεται και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως π.χ. στα πόδια ή στα χέρια.

Τι είναι η ασυμμετρία των μαστών;

Η τέλεια συμμετρία στα στήθη συγκαταλέγεται στις ελάχιστες εξαιρέσεις. Η ασυμμετρία ορίζεται ως διαφορά στη μορφή, τη θέση, το σχήμα ή τον όγκο των μαστών ή της θηλής και έτσι δικαιολογείται το γεγονός ότι συχνά χρειάζονται διαφορετικού μεγέθους εμφυτεύματα για κάθε στήθος, όταν πρόκειται π.χ. για αυξητική στήθους. Εάν η ασυμμετρία είναι μεγάλου βαθμού, μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα των γυναικών, καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εύρεση π.χ. στηθόδεσμου, μαγιό κ.λπ.

Πού οφείλεται η ασυμμετρία;

Για την ασυμμετρία των μαστών μπορεί να ευθύνονται διάφορες ορμονικές αλλαγές, η θεραπεία κατά του καρκίνου των μαστών, τραυματικές κακώσεις στο θωρακικό τοίχωμα, σκολίωση, κύφωση της σπονδυλικής στήλης ή γενετικοί παράγοντες. Επίσης, δεν αποκλείεται να προκαλείται από τις αυξομειώσεις βάρους. Αν και η ασυμμετρία των μαστών δεν είναι συνήθως παθολογική και δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ιατρικών προβλημάτων, συνιστάται η διερεύνηση κάθε ξαφνικής αλλαγής του μεγέθους.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ασυμμετρία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη λύση για την αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων ασυμμετρίας στήθους. Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί λεπτομερής εξέταση έτσι ώστε να σχεδιαστεί το κατάλληλο για την περίπτωση θεραπευτικό πλάνο. Αυτό, ωστόσο, που θα χρειαστεί από σας είναι ο καθορισμός του επιθυμητού μεγέθους λαμβάνοντας, πάντα, υπόψη τις προσδοκίες σας σχετικά με το αποτέλεσμα.

Μειωτική  στήθους ή αυξητική στήθους;

Το θεραπευτικό πλάνο ενδέχεται να περιλαμβάνει την αύξηση του μεγέθους του ενός μαστού ή τη μείωση του μεγέθους του άλλου. Κάποιες περιπτώσεις απαιτούν διαφορετικού μεγέθους εμφυτεύματα ή και ανόρθωση της μιας πλευράς με στόχο την κάλυψη της διαφοράς. Υπάρχουν περιπτώσεις που εφαρμόζεται η ίδια τεχνική και στα δύο στήθη, αλλά με διαφορετικό ποσοστό σε κάθε πλευρά ώστε να επιτευχθεί συμμετρία. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται, δηλαδή, μείωση και στους δύο μαστούς, με τον ένα περισσότερο μειωμένο από τον άλλο ή αύξηση και στους δύο, με τον ένα μαστό πιο ενισχυμένο από τον άλλο. Εάν η διαφορά είναι ένα μόνο νούμερο μεγέθους στηθόδεσμου (cup) ή λιγότερο, η μέθοδος της Λιποπροσθετικής αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Αποθεραπεία και παρενέργειες

Όπως όλες οι επεμβάσεις, έτσι και οι επεμβάσεις στήθους ενέχουν σε κάποιο μικρό βαθμό ρίσκο, σε συνδυασμό με πολλά οφέλη. Η αποθεραπεία είναι συχνά μεγαλύτερη για περιπτώσεις όπως η Ανόρθωση στήθους απ’ ότι για τη Λιποπροσθετική. Ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε το αποτέλεσμα ελαχιστοποιώντας παράλληλα το ενδεχόμενο πρόκλησης παρενεργειών, είναι να ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές του θεράποντος γιατρού σας. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που χαρίζουν φυσικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.
Loading...